Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 06.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Økende skredfare mot kvelden. Lett å løse ut fokksnøflak på dagen. Naturlig utløste våte skred ventes når regnet kommer.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Økende skredfare mot natt til søndag.
Tidlig på dagen kan det være lett å løse ut ferske fokksnøflak. Enkelte steder kan fokksnøen ha lagt seg over et svakt lag av rim eller kantkorn som ble dannet i snøoverflaten mot slutten av påske. Her vil det være svært lett å løse ut skred i fokksnøen.

Stigende temperaturer og regn vil utover kvelden svekke snødekket og skred vil være lettere å løse ut etter hvert som varmen stiger.

Når regnet kommer på ettermiddagen og kvelden kan skred løsne av seg selv. Skredene vil nok løsne som tørre flakskred lørdag kveld selv om det er regn/fuktig i overflaten.

Eldre vedvarende svakt lag av rim som snødde ned i mars og nå ligger dypt, kan igjen aktiveres. Men det forventes å ta tid før dette laget eventuelt blir påvirket av regn og varme. Enkelte skred på dette laget kan blir store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. april 2024

Det har kommet ca. 10 cm nysnø onsdag og torsdag med noe vind fra sørøst. Stort sett er snøen løs og ubunden på hard skare. Over 1100 moh ligger det myke flak i leformasjoner og skiføret er veldig bra.
Det gamle snødekket er preget av varme og sol fra tidligere og har til nå vært hardt og igjenfrosset opp til ca. 1100moh, men høyere i solvendte sider.

I mars snødde og føyket et lag med rim/kantkorn ned mange steder i regionen. Dette laget har gradvis blitt mindre aktivt utover påsken. Laget finnes fremdeles, men overliggende harde flak gjør det svært vanskelig å påvirke.

Siste del av påsken er det mange observasjoner i regionen av overflaterim og kantkorn i overflaten. Dette laget har nå snødd ned og kan ha dannet et nytt vedvarende svakt lag stedvis. Utbredelsen virker å være størst over 1000 moh i nord og østvendte formasjoner.

Skiføre fra ca. 300 moh i Nord og 450 moh solvendt.

Fjellvær

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -14 °C til -2 °C på 1400 moh. Klarvær.

Lørdag 6. april 2024

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -10 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS